Zwarte spreeuw

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Zwarte spreeuw (Sturnus unicolor)

Het broedgebied van de Zwarte spreeuw, die voorkomt in Zuid_Europa overlapt niet met dat van de noordelijker broedende Gewone spreeuw. De Zwarte spreeuw heeft een glanzend zwart verenkleed zonder groene gloed of witte vlekjes.
Kenmerken van het geslacht Spreeuwen  (Sturnidae) waartoe Zwarte spreeuw behoort.

Kleine tot middelgrote vogels met stevige pootjes. Vaak in grote groepen. Verenkleed meestal zwart, vaak met opvallende metallic glans. Spreeuwen zijn over het algemeen alleseters.

SPECIFICATIES - zwarte_spreeuw
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
naam zwarte_spreeuw (Sturnus unicolor)
waar standvogel in Zuid-Europa.
wanneer hele jaar door
meest opvallende kenmerken helderzwart verenkleed, zonder groene gloed of vlekjes
verenkleed snavel grijs, geel, stevig en kort, poten roze, grijs, staart zwart en recht
snavel, poten, staart zwart zonder groene gloed of vlekjes,