Extremadura - Nationaal Park Monfragüe

De bekendste trekpleister van de Extremadura is Nat. Park Monfragüe, gelegen langs de rivier de Taag. Het gebied bestaat uit rotsige heuvels die aan de noordzijde nog bedekt zijn met een altijd groen bos van bijna ondoordringbare struiken en bomen. Rond het park strekken zich de dehesa′s en steppen uit. De rotsen en bossen bieden nestgelegenheid voor vogels, de omringende vlaktes en weiden bieden een overvloed aan prooi.

De aanwezigheid van de vele gieren en andere roofvogels hangt samen met de gewoonte van de schapenboeren in dit gebied om karkassen te laten liggen. Nu dit niet meer mag vanwege Europese regelgeving wordt gevreesd voor de gieren.

Het grootste gedeelte van Nat. Park Monfragüe is niet toegankelijk voor het publiek. In het westelijk deel zijn wandelpaden te vinden. Een autoroute voert langs een twaalftal hotspots. De bekendste plek natuurlijk de Salto del Gitano, een soort Veluwe-Wildbaan tijdens de hertenbronst, maar dan voor gieren. Even ten oosten van deze plek ligt op een rotspiek de ruïne van een klein kasteel. Van hier heb je een geweldig uitzicht op de Salto del Gitano en het omringende landschap. De gieren zeilen dicht langs deze hooggelegen plek.
De route loopt vervolgens via Villareal de San Carlos naar Portilla de Tiétar. Er zijn langs de weg 12 spotplekken, met ruime parkeergelegenheid, keurig genummerd en voorzien van informatiebordjes en sommige ook van bankjes en picknicktafels in de schaduw. Dat laatste is wel prettig als de temperatuur 35+ graden is. Maar het blijft de ′Wildbaan′ - zelden sta je alleen en nog zeldener maak je een foto die niet honderden voor jou ook gemaakt hebben. Voordeel is dat de geroutineerde vogelaars graag al wat gespot is van harte delen.

Gelukkig zijn er in de Extremadura nog vele anderen, gelijkende natuurparken te vinden, veelal rustiger en met nog meer te ontdekken. Bijvoorbeeld Geopark Villuercas Ibores Jara, gelegen in het noordoosten van de Extremadura, ruwweg tussen de Taag en de Guadiana. De bergketens, die kenmerkend zijn voor dit gebied, hebben de oudste geologische geschiedenis van Europa. Het is ook een vogelrijk gebied.