Los Barruecos

Los Barruecos

Extremadura - Los Barruecos

Even ten westen van Cáceres in de regio Malpartida ligt het Nationaal Park Los Barruecos. Enorme, als door beeldhouwers kunstzinnig gevormde rotsblokken creëren een haast surrealistisch landschap. Deze rotsen zijn in de loop van 575 miljoen jaar gevormd uit de laag graniet die deze regio bedekte nadat het door vulkanische activiteit was losgescheurd van Afrika. Door een speling van de natuur bleef dit stukje land boven water en had het ook niet te maken met heftige weersextremen. Bovendien was het graniet zeer hard. Dit alles zorgde ervoor dat door erosie lage, ronde rotsformaties konden ontstaan, omringd door het afgesleten gruis en met her en der uitstekende rotsblokken, soms balancerend op andere blokken, soms met bijzondere vormen, soms oprijzend als een steile, afgeplatte heuvel. De granieten bodem diende als een natuurlijke wateropvang. Er ontstonden meertjes en stroompjes.
Het gebied werd al vroeg bewoond. Oude rotstekeningen dateren van zo′n 15.000 tot 10.0000 jaar geleden. Er zijn ook restanten van Romeinse villa′s te vinden. Er zijn verlaten mijnen waar mineralen werden gewonnen. Teken van bewoning vormen ook de oude molens. Uit de 19e eeuw rest een wolwasmolen. In deze molen exposeert tegenwoordig de Duitse kunstenaar Wolf Vostell. Ook in het park vind je zijn kunstwerken.

In het park liggen vier stuwmeertjes. Ze zijn aangelegd ten behoeve van de molens en gaarden.
Het surrealistische landschap wordt gecompleteerd door de tientallen ooievaars die nestelen boven op de miljoenen jaren oude rotsen. Ze worden behalve door de rust ook aangetrokken door de meertjes (charca) waar het in de drogere periodes krioelt van de rivierkreeftjes.

Ook in Los Barruecos kan het flink druk zijn, met name in het weekend als de locals eropuit gaan
De ooievaarsnesten

De ooievaarsnesten