De enige weg die Jura rijk is

De enige weg die Jura rijk is

HOME

Jura - de laatste wildernis van Schotland

Het Schotse eiland Jura maakt deel uit van de Binnen-Hebriden en het is ongeveer even groot als het aangrenzende Islay. Toch wonen hier slechts zo′n 200 mensen, het merendeel in Craighouse waar ook de beroemde Jura whiskey distilleerderij is. In Craighouse is een hotel, een winkel en een pub.

De naam Jura werd gegeven door de Vikingen en betekent ′herten eiland′. Er leven dan ook veel meer edelherten dan mensen, zo′n 6000 edelherten.

Het eiland heeft één eenbaansweg, The Long Road, die vanaf de ferry in het zuiden naar Craighouse loopt en vandaar langs de oostkust noordwaarts. Vanaf de weg zie je de toppen van de Paps, een geliefd gebied bij bergwandelaars en -beklimmers. Loch Tabart deelt het eiland min of meer in tweeën.

Langs de weg ligt her en der nog een eenzaam vakantiehuisje.

Inverlussa en Ardlussa Estate zijn zo ongeveer de laatste bewoonde plekken in het noorden. Er is een mooi wit strandje.
Bij Lealt Bridge eindigt The Long Road. Vanaf hier kun je alleen te voet verder naar het noorden. In het uiterste noorden is Barnhill, het huis waar Georg Orwell zijn 1984 schreef, gelegen. Het binnenland en de westkust zijn onbewoond.
Het landschap is ruig en drassig, met hier en daar een klein bos, de lager gelegen gedeeltes zijn bedekt met veenmossen en hoge grassen. De hogere gedeeltes kaal gevreten door de herten.

Behalve edelherten kun je op Jura ook steenarenden, zeearenden, talloze soorten zeevogels, otters en zeehonden spotten. De intense stilte van het eiland wordt afhankelijk van het jaargetijde slechts verstoord door de schijnbaar nooit verstommende roep van de koekoeken of het burlen van de bronstige edelherten. Het authentieke Schotse weer moet je soms op de koop toe nemen; het heeft ook wel wat, in een eenzame cottage aan de baai waar de storm het water hoog opjaagt.

Behalve veel edelherten zijn er op Jura ook veel teken. Geen eiland dus om in korte broek rond te struinen.
De ruige, ongemoeid gelaten natuur levert ook verrassende vondsten op, zoals het Braakbalmos dat, behalve op braakballen, ook groeit op botten van dode dieren.

Dagelijks bezoekt de otter onze baai

Dagelijks bezoekt de otter onze baai