Scharrelaar

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Scharrelaar (Coracias garrulus)

Een prachtige turkoois blauwe vogel die ongeveer het formaat van een gaai heeft. De Scharrelaar zit graag op hoge uitkijkposten als bovenleidingen, bomen en palen. De scharrelaar voedt zich met grote insecten, kleine reptielen, kikkers en knaagdieren. In de winter zijn de kleuren minder fel. De juveniele scharrelaars hebben een meer groenachtig verenkleed.
Kenmerken van het geslacht Scharrelaars  (Coraciidae) waartoe Scharrelaar behoort.

Een familie die gekenmerkt worden door het blauw met bruine verenkleed. Het zijn insecteneters. Scharrelaars leven vooral in warmere klimaten.

SPECIFICATIES - scharrelaar
familieScharrelvogels (Coraciiformes)
info familieEen orde die bestaat uit 10 families. Gemeenschappelijke kenmerken zijn een relatief grote snavel en een bont verenkleed. De poten hebben drie naar voren wijzende tenen en één naar achteren wijzende. Hierdoor kunnen ze zich goed vastgrijpen in bomen. Bekende scharrelvogels zijn de ijsvogel, de bijeneter, de hop en de neushoornvogel.
naam scharrelaar (Coracias garrulus)
waar open landschap met verspreid staande bomen, zoals kleine bossen van eiken, dennenbossen met open plekken, riviervalleien, boomgaarden, landbouwgebied
wanneer zeldzame dwaalgast
meest opvallende kenmerken felblauw met turkoois verenkleend
verenkleed forse snavel met haak aan het einde -handpennen vleugels bovenzijde zwart, onderzijde paars, zwarte streep over het oog
snavel, poten, staart turkoois met felblauw verenkleed en bruine rug