Roodborsttapuit

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Roodborsttapuit (Saxicola rubicola)

Het mannetje is opvallender gekleurd dan het vrouwtje. De borst is feller oranje en de kop is zwart met witte halszijden. De bovendelen van het vrouwtje zijn bruin gestreept. Beide hebben twee witte vlekken op de bovenvleugel.

De Roodborsttapuit lijkt op het Paapje, maar ze komen zelden in hetzelfde gebied voor. Het Paapje heeft een duidelijke lichte wenkbrauwstreep en geen zwarte keel.
Kenmerken van het geslacht Lijsters  (Turdidae) waartoe Roodborsttapuit behoort.

Lijsterachtigen eten voornamelijk insecten, spinnen, slakken en andere ongewervelde diertjes, maar ook wel fruit. De vogels hebben een goed ontwikkeld zangorgaan.

SPECIFICATIES - roodborsttapuit
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
naam roodborsttapuit (Saxicola rubicola)
waar struiken, heide, duinen
wanneer hele jaar door
meest opvallende kenmerken in alle kleden oranje borst, mannetjes met zwarte kop en wangen en witte halszijden, zit vaak op hoge uitkijkpost
verenkleed mannetje met witte stuit, witte halszijden en zwarte kop, snavel spits en zwart, potten zwart
snavel, poten, staart oranje borst, mannetje bovenzijde donkerbruin tot zwart, vrouwtje bruin gestreepte bovendelen en 2 witte vlekken op de bovenvleugel