Retama sphaerocarpa

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Retama sphaerocarpa (Retama_sphaerocarpa)

R. sphaerocarpa kan een hoogte van 3 meter bereiken. De takken zijn buigzaam, groot, ,meestal bladerloos, grijsachtig en wijd vertakt. Het blad is lijn-lancetvormig. De bladeren vallen snel af.
De bloemen zijn geel gekleurd, zeer klein (5-8 mm lang) en staan in trossen. De bovenlip is diep gespleten en de onderlip is verdeeld in 3 scherpe tanden.
De vrucht is een peulvrucht.
De plant werd medicinaal gebruikt bij aandoeningen van het ademhalingssysteem en bij plotselinge koorts. Vroeger werden er ook bezems van gemaakt.
Kenmerken van het geslacht Retama  (Retama) waartoe Retama sphaerocarpa behoort.

Het geslacht Retama behoort bestaat uit bezemvormige struiken die over het algemeen gerekend worden tot de stam Genisteae. De Retama horen thuis in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Europa.
In het Spaans wordt ′Retama′ gebruikt voor alle bezemvormige struiken.
Op het Iberisch schiereiland zijn R. monosperma (witbloeiend) en R. sphaerocarpa (geelbloeiend) de meest voorkomende soorten.

SPECIFICATIES - retama_sphaerocarpa
familieVlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae)
info familieKruiden of houtige planten. De bladen staan verspreid, ze zijn meestal samengesteld en hebben steunblaadjes. De bloemen zijn 2-zijdig symmetrisch en staan vaak in trossen. De kelk is meestal 5-tandig.
De bloem bestaat uit 5 kroonblaadjes, waarvan de onderste 2 onderling aan één zijde grotendeels vergroeid zijn. Deze 2 samengegroeide kroonblaadjes omsluiten voor de bloei de meeldraden en de stamper. Men noemt ze de kiel. Het bovenste kroonblad wordt de vlag genoemd. De kroonblaadjes aan weerszijde van de vlag noemt men de zwaarden. De vlag bedekt de zwaarden deels.
Er zijn 10 meeldraden, alle vergroeid of 9 vergroeid en 1 vrij.
Het vruchtbeginsel is bovenstandig, er is 1 vruchtblad. De vrucht is een peul, die meestal met 2 kleppen opengaat.
naam retama_sphaerocarpa (retama_sphaerocarpa)
waar groeit op plekken waar steeneiken en dennenbossen gestaan hebben
bloei april - juli
kleur geel
blad lijn-lancetvormig,
vrucht peulvrucht