Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst
Knikkende klaverzuring (Oxalis pes-caprae)
De Knikkende klaverzuring komt vooral voor in het Middellandse Zeegebied en staat graag in de schaduw van bomen zoals in olijfgaarden. De soort is invasief in tal van landen en moeilijk uit te roeien, hoewel er ook een steriele versie voorkomt die geen zaad vormt. Ze vermeerdert zich dan enkel door ondergrondse broedknolletjes aan een breekbare wortel.
Het blad lijkt op klaverblad, maar heeft 1 groter blad. Het is omgekeerd-hartvormig, diep ingesneden, groen en soms bedekt met donkerrode vlekjes. De bladen staan in een grondrozet van 20 bladen. Het blad is langgesteeld.
De bloemen zijn citroengeel en 1,5-2 cm lang. In het midden van de bloem steken de stijl en de meeldraden uit. De bloemen staan in trossen van 2-20 exemplaren.
Kenmerken van het geslacht Klaverzuring (Oxalis) waartoe Knikkende klaverzuring behoort.
Planten met 3-10 ronde, hartvormige of lancetvormige blaadjes, gegroepeerd in een krans met alle bladen even groot. Ze doen erg denken aan klaver, maar bij de klaverzuring is het middelste blad iets groter. De bloemen hebben 5 kroonbladen, meestal aan de basis vergroeid. Kleur wit, roze, geel of rood. De vrucht is een doosvrucht met verscheidene zaden.
In Nederland komen de Gehoornde klaverzuring (O. corniculata), Stijve klaverzuring (O. fontana) en Witte klaverzuring (O. acetosella) voor.