Kauw

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Kauw (Corvus monedula)

Het kauwtje is een algemeen voorkomende vogel. Brutaal en levendig. De kauw onderscheidt zich van de andere kraaiachtigen door het grijze achterhoofd, het kleinere postuur en de witte iris in het oog. De snavel is kort en licht.
Kenmerken van het geslacht Kraaiachtigen  (Corvidae) waartoe Kauw behoort.

Fors gebouwde, meestal zwarte vogels. Sommige gaaien en kitta′s zijn bontgekleurd. Kraaiachtigen zijn alleseters en ze kunnen zich snel aanpassen aan verschillende soorten leefgebied. Bekende vogels uit deze familie zijn de zwarte kraai, de kauw, de ekster en de vlaamse gaai,

SPECIFICATIES - kauw
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
naam kauw (Corvus monedula)
waar open bosgebieden en parken,oude gebouwen, klippen. Zoekt voedsel op landbouwgronden
wanneer hele jaar door
meest opvallende kenmerken grijs achterhoofd, witte iris, klein in verhouding tot andere kraaiachtigen
verenkleed snavel kort en licht
snavel, poten, staart donkergrijs tot zwart