Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst
Geel zonneroosje (Helianthemum nummularium)
Het Gele zonneroosje (Helianthemum nummularium) is een liggend of opstaand halfstruikje. Kenmerkend zijn de veernervige, ovale blaadjes, ze staan tegenover elkaar aan de stengel. Er is geen wortelrozet. Alle bladen hebben steunblaadjes. De bladranden zijn gewimperd = voorzien van haartjes.
Onder de trossen en aan de stengelvoet zitten kleine schutblaadjes.
De stengel is rond en behaard en kleurt roodbruin als hij gaat verhouten.
De bloemen staan in armbloemige trossen. Meestal is slechts 1 bloem van de tros geopend.
De kroonbladen zijn goudgeel. Let ook op de voor het geslacht Zonneroosje kenmerkende 3 grote kelkblaadjes. De stijl is lang en aan de voet gekromd. De kroonbladen zijn goudgeel. Het Gele zonneroosje is in ons land uiterst zeldzaam.
Het Gevlekt zonneroosje (Tuberaria guttata) heeft citroengele kroonblaadjes met een donkerrode vlek aan de voet. Deze vlek dient ter oriëntatie voor insecten. De stengel staat rechtop en heeft tegenover elkaar staande, eironde tot ovale blaadje, alleen de bovenste bladeren hebben steunblaadjes. Ook is er een wortelrozet, de rozetbladeren zijn 3-nervig. De bloemen hebben meestal geen schutblaadjes. De bloemen vallen al vòòr de middag af.
In Nederland komt de soort zo goed als niet meer voor.
Kenmerken van het geslacht Zonneroosje (Helianthemum) waartoe Geel zonneroosje behoort.
Zonneroosje is een geslacht van zo′n 110 soorten. Het zijn struiken, dwergstruiken en kruidachtige planten.
De enkelvoudige bladeren hebben vaak sterharen. De bloemen zijn tweeslachtig en hebben meestal 5 ongelijke kelkbladen (drie grote en 2 kleine) en 5 kroonbladen. De kleuren zijn geel, wit, oranje of roze. Er zijn veel meeldraden, het vruchtbeginsel is 3- of 5-bladig en heeft 1 stijl.
De vrucht is een driekleppige, veelzadige doosvrucht.