Boomklever

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Boomklever (Sitta europaea)

De boomklever is een leuk, blauw met geel gekleurd vogeltje dat razendsnel langs de boomstammen klimt op zoek naar voedsel. Ondersteboven afdalen is geen probleem. De boomklever maakt de opening van zijn broedholte kleiner door de randen met modder dichter te metselen.
Kenmerken van het geslacht Boomklevers  (Sittidae) waartoe Boomklever behoort.

Boomklevers kunnen ook met de kop naar beneden van boven naar beneden langs een boomstam klimmen. Ze doen dit om voedsel te zoeken. Het zijn voornamelijk insecteneters, maar ook zaden en noten staan wel op het menu.

SPECIFICATIES - boomklever
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
naam boomklever (Sitta europaea)
waar in loof- en naaldbossen
wanneer hele jaar door
meest opvallende kenmerken bovenzijde blauwgrijs, onderzijde beige
verenkleed staart kort - zwarte oogstreep
snavel, poten, staart het hoofd zit dicht op het lichaam