Roodstuitzwaluw

Roodstuitzwaluw (Hirunda daurica)

De Roodstuitzwaluw lijkt op de Boerenzwaluw, maar heeft geen borstband, maar bruine lengtestrepen. De vogel is ook wat trager dan de Boerenzwaluw en ook het lied is anders. De Roodstuitzwaluw jaagt boven graslanden op door grazend vee opgeschrikte insecten.
Het nest wordt gebouwd onder uitstekende rotsen of onder daken, bruggen enz. Het nest wordt gemaakt van modder vermengd met speeksel. Het nest is een soort kom met ondiepe tunnelingang, deze ingang is zo smal dat geen ander mannetje naar binnen kan.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - Roodstuitzwaluw
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
geslacht Zwaluwen (Hirundinidae)
info geslacht Het verenkleed van zwaluwen is aan de bovenzijde vaak donkerblauw of groenig van kleur. De staart is meestal gevorkt, soms met verlengde buitenste staartpennen. De korte snavel heeft een brede mondopening. Zwaluwen zijn snelle vliegers die tijdens de vlucht jagen op insecten. De zang van deze vogels is een voortdurend kwetteren dat ook in de vlucht gehoord kan worden. De lichaamslengte bedraagt 12 tot 23 cm.
Sommige zwaluwsoorten bouwen hun nesten in bestaande boomholtes, rotswanden of gebouwen. Andere soorten graven in nestgangen in rivieroevers of zandafgravingen en weer andere metselen kommetjes van modder tegen klippen of gebouwen. Sommige soorten brengen 2 of 3 broedsels per jaar groot. Legsels tellen over het algemeen 1 tot 8 eieren.
naam Roodstuitzwaluw (Hirunda daurica)
waar jaagt in graslanden met vee, broedt onder uitstekende rotsen, maar tegenwoordig ook onder daken, onder bruggen enz.
wanneer in Nederland zomergast, rond de Middellandse zee
meest opvallende kenmerken lijkt op boerenzwaluw, maar heeft in plaats van een borstband bruine, diffuse lengtestrepen, oranjerode stuit
verenkleed lange buitenste staartpennen, vleugels puntig
snavel, poten, staart bovenzijde blauwzwart, buik rossig bruingeel, achterhoofd, nek en stuit oranjerood