Blauwe rotslijster

Blauwe rotslijster (Monticola solitarius)

Evenals de Rode rotslijster is de Blauwe rotslijster een schuwe vogel. Met zijn 20 cm is hij iets groter dan de Rode rotslijster. Bij het mannetje valt vooral de mooie leiblauwe kleur van het verenkleed op, de vleugels en de staart zijn zwart. Het vrouwtje is donkerbruin. Het verenkleed is zwaar gebandeerd, al zijn de bovendeel egaler dan bij de Rode rotslijster.
De zang lijkt op het lied van de Grote lijster.
Afhankelijk van het licht varieert de blauwe kleur van grijsblauw tot helderblauw.
Kenmerken van het geslacht Lijsters  (Turdidae) waartoe Blauwe rotslijster behoort.

Lijsterachtigen eten voornamelijk insecten, spinnen, slakken en andere ongewervelde diertjes, maar ook wel fruit. De vogels hebben een goed ontwikkeld zangorgaan.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - blauwe_rotslijster
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
naam blauwe_rotslijster (Monticola solitarius)
waar kale rotsen, vaak nabij steile kliffen, ook aan de kust
wanneer zomergast
meest opvallende kenmerken leiblauwe verenkleed van het mannetje
verenkleed zwarte vleugels en staart
snavel, poten, staart mannetje leiblauw, vrouwtje donkerbruin, zwaar gebandeerd