Wilde zwaan

Wilde zwaan (Cygnus cygnus)

Wilde zwanen hebben iets romantisch over zich, een zweem van vrijheid en onafhankelijkheid. Misschien omdat hun verwanten, de Knobbelzwanen, van die brave parkbewoners zijn?
De Wilde zwanen broeden in Scandinavië, in de winter keren ze terug naar ons land. Je herkent ze aan de gele snavel, de rechte hals tijdens het zwemmen en de luide, trompetterende roep tijdens de vlucht.
Kenmerken van het geslacht Zwanen, ganzen, eenden  (Anatidae) waartoe Wilde zwaan behoort.

De familie van de Anatidae telt 170 soorten.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - wilde_zwaan
familieEendvogels (Anseriformes)
info familieMiddelgrote tot grote watervogels met vaak een plomp uiterlijk en lange hals. De snavel is bij veel soorten afgeplat. De poten hebben zwemvliezen, behalve bij de hoenderkoeten.
naam wilde_zwaan (Cygnus cygnus)
waar meren en toendra in Scandinavië en Rusland, overwintert in Nederland op weides en akkers. Ook in de AWD een graag geziene gast.
wanneer moeras, meren en agrarisch gebied, vaste wintergast in de AWD
meest opvallende kenmerken verenkleed geheel
verenkleed snavel zwart met gele basis, poten zwart
snavel, poten, staart hals lang en meestal gestrekt