Merel

Merel (Turdus merula)

De merel is een van de meest algemene vogels in ons land, hoewel het aantal afneemt als gevolg van ziekte. Wie ooit in zijn tuin een merel pogingen tot broeden heeft zien ondernemen, heeft kunnen zien dat het een vrij kansloze missie is. Het nest valt al snel ten prooi aan katten en kraaien. Maar het zijn volhouders, ze beginnen gewoon weer met een nieuw nest totdat het uiteindelijk wel een keertje lukt.
Het lied van het mannetje is erg fraai. De alarmroep is schel en hard.
Kenmerken van het geslacht Lijsters  (Turdidae) waartoe Merel behoort.

Lijsterachtigen eten voornamelijk insecten, spinnen, slakken en andere ongewervelde diertjes, maar ook wel fruit. De vogels hebben een goed ontwikkeld zangorgaan.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - merel
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
naam merel (Turdus merula)
waar overal
wanneer hele jaar door
meest opvallende kenmerken zwart verenkleed mannetje, bruin verenkleed vrouwtje, snavel geel, mooi lied
verenkleed snavel geel of oranjeachtig,
snavel, poten, staart mannetje zwart, vrouwtje donkerbruin met iets lichtere borst