Kluut

Kluut (Recurvirostra avosetta)

Een zwart-witte vogel met heel lange poten en een zwarte, dunne, lange en omhoog gebogen snavel. Met deze snavel maait de vogel door de modder van ondiep water om voedsels zoals insecten en kleine kreeftachtigen te vangen.
De kluut broedt in kolonies bij zout of brak water. De jongen verlaten het nest direct om zelfstandig voedsel te gaan zoeken.
Kenmerken van het geslacht Kluten  (Recurvirostridae) waartoe Kluut behoort.

Kluten behoren tot de subgroep Steltlopers. Ze hebben opvallend lange, dunne poten, een lange dunne nek en snavel. De snavel van de Steltlopers is recht. Het verenkleed is meestal zwart-wit, soms zijn er bruine vlekken op de kop of de borst. Kluten komen overal ter wereld voor.
Ze broeden vaak in kolonies, hun nesten bouwen ze op de grond in de nabijheid van water. De nesten worden met veel kabaal beschermd tegen indringers.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - kluut
familiePleviervogels (Charadriiformes)
info familieEen orde van middelgrote watervogels.
Tot deze orde behoren o.a strandlopers, kluten, plevieren, alken en meeuwen.
naam kluut (Recurvirostra avosetta)
waar moeras, zee en kust, rivieren
wanneer hele jaar door
meest opvallende kenmerken wit met zwarte strepen
verenkleed poten erg lang, blauwgrijs, snavel zwart, lang, dun, omhoog gebogen
snavel, poten, staart kruin en nek zwart