Beflijster

Beflijster (Turdus torquatus)

De Beflijster lijkt op een merel maar dan met een wit slabbetje voor. De Beflijster zie je het meest tijdens de voorjaarstrek en dan vooral op de Waddeneilanden. De vogels broeden in Noorwegen, delen van Schotland en England, in de Alpenlanden en op de Balkan. Tijdens de trek vind je de beflijster in allerlei graslanden, bosranden en duinen waar ze op zoek gaan naar bodemdieren.
Kenmerken van het geslacht Lijsters  (Turdidae) waartoe Beflijster behoort.

Lijsterachtigen eten voornamelijk insecten, spinnen, slakken en andere ongewervelde diertjes, maar ook wel fruit. De vogels hebben een goed ontwikkeld zangorgaan.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - beflijster
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
naam beflijster (Turdus torquatus)
waar bos, grasland, heide, kust, park en tuin. struweel, weiden
wanneer doortrekker, vooral te zien tijdens voorjaarstrek
meest opvallende kenmerken merelachtige vogel met witte bef
verenkleed gelige lijstersnavel, poten bruinig
snavel, poten, staart zwart verenkleed met wit, halvemaanvormig slabbetje, vleugelveren met lichte randen