Blauwe lupine

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Blauwe lupine (Lupinus%20angustifolia)

Blauwe lupine wordt vooral ingezaaid als groenbemester. De soort komt in het wild niet voor. Toch een plekje hier tussen de wilde planten, gewoon omdat ze zo ontzettend mooi blauw is.
Kenmerken van het geslacht Lupine  (Lupinus) waartoe Blauwe lupine behoort.

Het geslacht Lupinus kent zo′n 200 soorten en veel hybriden en cultivars. De enige wilde lupine die in Europa voorkomt is de L. polyphyllus. De kleuren van de lupines variëren in paars-, roze- en wittinten, ook geel komt voor.
Vier soorten lupine worden gekweekt als sierplant of als diervoeder - de blauwe lupine (L.angustifolia, de gele lupine (L. luteus, de vaste lupine (L. polyphyllus en de witte lupine (L. albus).

SPECIFICATIES - blauwe_lupine
familieVlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae)
info familieKruiden of houtige planten. De bladen staan verspreid, ze zijn meestal samengesteld en hebben steunblaadjes. De bloemen zijn 2-zijdig symmetrisch en staan vaak in trossen. De kelk is meestal 5-tandig.
De bloem bestaat uit 5 kroonblaadjes, waarvan de onderste 2 onderling aan één zijde grotendeels vergroeid zijn. Deze 2 samengegroeide kroonblaadjes omsluiten voor de bloei de meeldraden en de stamper. Men noemt ze de kiel. Het bovenste kroonblad wordt de vlag genoemd. De kroonblaadjes aan weerszijde van de vlag noemt men de zwaarden. De vlag bedekt de zwaarden deels.
Er zijn 10 meeldraden, alle vergroeid of 9 vergroeid en 1 vrij.
Het vruchtbeginsel is bovenstandig, er is 1 vruchtblad. De vrucht is een peul, die meestal met 2 kleppen opengaat.
naam blauwe_lupine (Lupinus angustifolia)
waar
bloei juni - september
kleur hemelsblauw
blad handvormig, samengesteld blad met vijf tot negen lijnvormige, tot 4 cm lange en 1,5 cm brede blaadjes
vrucht peul, zaden donkergrijs met lichte vlekjes